21.10 Paralympialaisista, kaudesta ja tulevaisuudesta

with Ei kommentteja

Paralympialaisista on nyt noin reilu kuukausi aikaa. Pienen tauon jälkeen on helpompaa analysoida tuloksia siellä ja mutenkin koko kautta kokonaisuutena.

Tuloksena vuoden pääkisoista, ja käytännössä neljän vuoden projektin huipentumasta, Lontoon 2012 paralympialaisista oli 15. sija. Tavoite alunperin oli olla finaalissa, alkuvuoden loukkaantumisen jälkeen tavoitteena kuitenkin oli päästä kisoihin ja välieräpaikka siellä. Valitettavasti kisoissa oli 100m matkalla suoraan alkuerät -> finaali -järjestelmä, joten välieriä ei siis ollut! Tulokseen olen loppuen lopuksi tyytyväinen, hieman paremmalla suorituksella olisi ollut saumat noin 14,7s aikaan, millä ei kuitenkaan finaaliin olisi ollut asiaa. Harmittavasti kymmenyksen sisään tuli otettua kahdelta muulta kelaajalta erässä turpaan, joten nälkää jäi. Päävalmentajan sanoja lainaten: ”Voittaminen on häviämistä keskimääräistä mukavampaa”. Näin tällä erää. Kokemuksesta ei tarvinne kertoa sen enempää, toistamiseen ihan samaa fiilistä tuskin tosiaan tulee.

Jälkikäteen onnittelut vielä koko Suomen joukkueelle! Upea suoritus ja loistavia venymisiä monella osa-alueella. Samaten ilahduttavasti nuorten suoritukset olivat melkeinpä kautta linjan erittäin kovia! Erityisesti mainitsisin Jere Forsbergin (18v!) kullan jousiammunnassa ja Amanda Kotajan (17v!) neljännen sijan 100m matkalla! Nuorten lisäksi nostaisin vielä ylös Toni Piispasen 100m kullan ja ME-ajan luokassa T51 ja tietenkin itseoikeutetusti Leo-Pekka Tähden käsittämättömän kolmannen voiton putkeen 100m matkalla omassa luokassani T54. Jätkä teki myös uuden ME:n samaisella matkalla, mikä on nyt muotoa 13,63s! Hyhhyh…

Kaudesta jäi loppuen lopuksi positiivinen maku suuhun: EM 4 sija oli balsamia haavoille vaikean alkukauden jälkeen, vaikkakin mitali jäi saamatta. Paralympialaiset kruunasivat pitkän kauden ja etenkin sinne pääsy oli kuitenkin helpotus, sillä valintasysteemi oli sekavahko ja stressaava. Pitkä epävarmuus valinnoista ei missään nimessä ollut optimivalmistelua kesän aikana. EM-kisojen lisäksi nostaisin tuloksista ylös Prattelnissa kelaamani 14,55s melkein sallituissa oloissa (+2,1 m/s) ja Jämsänkosken sateessa tartanilla kelatun 15,24s.

Kisojen jälkeen olen siirtynyt hetkellisesti opiskelemaan, sillä rästihommia on kertynyt kiitettävästi viimeisen kahden vuoden ajalta. Loppusyksystä alkaa taas täysipainoitteisempi harjoittelu, sillä ensi vuonna kesällä vuorossa ovat MM-kisat Ranskassa. Kyseiset kilpailut ovat tietenkin looginen jatkumo uralla. Siellä tavoitteena on syyskauden treenikauden etenemisestä riippuen vähintään finaalipaikka, optimivedolla podiuminkin tavoittelu. Muutamia muutoksia on kytenyt mielessä koko kauden aikana, nyt on niiden kokeilun aika. Sen lisäksi ensi vuonna oletettavasti vuorossa on myös leiri keväällä, paikka on vielä hieman auki. Pidemmälle katsottuna vuonna 2014 on EM-kisat Norjassa, 2015 MM-kisat ja tietenkin seuraava oikea iso tavoite on 2016 paralympialaiset Rio de Janeirossa, missä tavoitteena on kaikesta huolimatta siirtyä Leo-Pekka Tähden viitoittamalle tielle ja olla numero 1.

Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille ja tukijoille, ilman teitä tänne asti ei olisi selvitty.

ps. Uudet Facebook sivut ovat pikkuhiljaa julkistusvaiheessa, arvostaisin suuresti jos juuri sinä liittyisit sinne! -> https://www.facebook.com/pages/Esa-Pekka-Mattila/260094510766915

Leave a Reply