Yleistä

Vammaisurheilulajeista yksi arvostetuimmista on pyörätuolikelaus. Se on kuulunut paralympialaisten ohjelmaan kilpailujen alusta asti eli Rooman kisoista vuodesta 1960 lähtien. Lajia harrastetaan kaikkialla maailmassa. Suuret harrastajamäärät tekevät lajista erittäin vaativan ja haastavan. Perinteisiä ja hyvin menestyneitä kelausmaita ovat mm. Sveitsi, Ranska, Saksa, Yhdysvallat, Kanada, Australia sekä Japani. Näissä maissa lajiin on selkeästi satsattu ja se on näkynyt myös hyvänä menestyksenä arvokisoissa. Viime aikoina myös esimerkiksi Thaimaa ja Kiina ovat osoittaneet vahvaa panostusta pyörätuolikelauksen saralla. Pyörätuolikelauksen matkoja ovat 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 5000 m, 10 000 m ja maraton.

Luokittelu

Pyörätuolikelauksessa urheilijat jaetaan neljään eri luokkaan (T51-T54). Luokat T51 ja T52 ovat tetraluokkia, joissa kädet eivätkä vatsalihakset toimi normaalisti. Luokat T53 ja T54 ovat paraluokkia. Luokassa T53 vartalon tasapaino on heikko ja vatsalihakset eivät toimi normaalisti. Luokassa T54 tasapaino sen sijaan on hyvä ja vatsalihakset toimivat normaalisti tai melko normaalisti. Kädet toimivat luokissa T53 ja T54 normaalisti. 1500m ja pidemmillä matkoilla nämä kaksi luokkaa kilpailevat yhdessä.


Välineet

Kelaustuoli: Pyörätuolikelauksessa käytetään kolmipyöräistä kelaustuolia. Niitä valmistetaan mittatilaustyönä mm. Saksassa, Amerikassa, Australiassa, Iso-Britanniassa ja Japanissa. Runko on materiaaliltaan useimmiten alumiinia, joskin myös hiilikuitua käytetään. Kelaustuoli painaa renkaineen noin 7-10 kg. Rungon pituus vaihtelee 1,6 metristä yli 2 metriin. Kelaustuolin hinta vaihtelee yleensä 3000 € – 7500 €. Vanteina käytetään pinnavanteita, kolmi- tai nelipuolaisia hiilikuituvanteita sekä ”kiekkoja” eli pyöreitä hiilikuituvanteita. Renkaina käytetään pääasiassa sisäkumittomia kilparentaita eli ns. tuubeja. Ne painavat noin 125 – 145 grammaa kpl. Rengaspaineilla ja radan pintamateriaalilla on iso merkitys kelaustuolin rullaamiseen. Pehmeällä radalla suositaan yleensä alempaa painetta ja päinvastoin. Kelaustuolin vakiovarusteisiin kuuluu lisäksi mm. käsijarru, juomateline (pitkillä matkoilla) sekä nopeusmittari.

Hanskat: Pyörätuolikelauksessa on välttämätöntä käyttää erikoisvalmisteisia hanskoja. Tehdasvalmisteisia hanskoja myydään mm. Yhdysvalloissa. Markkinoilla olevissa hanskoissa käytetään materiaalina mm. nahkaa, klarinoa sekä kumia. Suurin osa kelaajista käyttää markkinoilla olevia kelaushanskoja. Hanskapari maksaa noin 150 €. Jotkin kelaajat tekevät hanskansa itse.
TITLE-KUVA-KOTISIVUT3